10 inspirerende broderier

Jeg har været på jagt efter broderi-inspiration længe og har et Pinterest board med flere hundrede gemte billeder. Ud af dem har jeg udvalgt 10 kunstnere, hvis stil jeg er både fascineret og inspireret af. Det er 50/50 ifht abstrakt og figurativt. Det fortæller mig, at mit eget udtryk nok ligger et sted i midten. Med elementer af begge dele. Måske ikke i hvert lille broderi, men at jeg har hang til begge dele.
Jeg sætter billederne ind herunder med kommentarer til, så jeg kan blive klogere på, hvad det er der fanger mit øje i hver enkelt broderi.

Jeg har først lige opdaget Jilian Tamaki forleden og hun er illustrator. For en årrække tilbage broderede hun 3 forsider til bøger samt nogle vægtæpper, og det er primært dem der dukker op, når man søger på hendes navn og ‘embroidery’. Men jeg er SÅ begejstret! Både for hendes stil, og fordi hendes illustrator-tilgang afspejler sig tydeligt i broderierne. Super alsidig illustrator, der så oveni kan brodere. Jeg kan godt lide hendes vekslen mellem at brodere i flader og kontorstreg. Og så farverne. Og motiverne. Argh men altså!
Takashi Iwasaki arbejder med grafiske, stramt komponerede broderier i stærke farver. Der er elementer af blomster, dyr og huse på planeter i fjerne galakser, hvor der nok er festligt at bo, men det er samtidig abstrakt, på den sorte baggrund der samler det hele. Der er tydeligvis ikke brugt et hav af forskellige sting, og det er overvejende flader. Enkelt og virkningsfuldt.
Annalisa Bollini har gang i mange farver, men holder det samtidig mere dæmpet. Hun arbejder ikke i flader i nævneværdig grad, hun blander materialer og umiddelbart benytter hun også flere forskellige sting. Motivet her er et let virvar af indtryk uden det bliver rodet, med en dominerende figur der danner et fokuspunkt i motivet. Jeg har haft motivet gemt i adskillige år og hver gang det dukker op i mit Pinterest feed, drages jeg af det.
Jeg fandt frem til Adrianna Torres, der går under kunstnernavnet Miga de Pan, via et broderikursus på Domestika. Hun arbejder generelt i ret lækre, teknisk udfordrende sting, som man især kan se på billedet under. Det er cute, fabulerende og meget stramt og æstetisk i sit udtryk.
Melodie Stacey er multikunstner og jeg har fulgt hende længe på Instagram. Hun både tegner, maler, laver dukker og broderer. Også hun kombinerer sit illustrative udtryk med broderi. Jeg kan godt lide enkelheden i hendes broderi. Den eneste fulde flade er ansigtet. Resten er enten konturstreger eller noget der flyder ud. Om det er et bevidst valg eller bare sådan hun instinktivt broderer ved jeg ikke, men jeg kan godt lide resultatet. Det har en enkelthed over sig der er meget fin.
Jeg synes det er så indbydende at se på det her broderi af Lyndsey McDougall. Det hele er samlet i en ‘klump’, som jeg har sådan lyst til at røre ved. En stor del af glæden ved broderi for mig er det taktile og jeg tror også det er noget af det kunstneren selv vægter højt. Og her er der brugt forskellige sting og forskelligt garn, som forstærker min lyst til at mærke på broderiet. Oveni i farverne lækkert sat sammen.
Det her broderi dukker tit op, hvis man søger på abstrakt broderi på Pinterest. Kunstneren hedder Ruth Hughes/Wild floss embroidery. ‘Tactile heaven’ får jeg lyst til at kalde det. Der er så mange materialer og sting at røre ved. Og farverne er bare lækre sammen. Det er samlet set én flade, der udgår noget fra. Og den flade rummer så stor variation. Hun bruger helt sikkert garn, der som udgangspunkt ikke er beregnet til broderi og jeg elsker resultatet.
Bonnie Sennott opdagede jeg via en blog hun har, hvor hun deler sine broderi-processer. Det er en fin, stille blog, der viser hvordan hun lader sig inspirere af naturens farver til sine fortløbende broderier. Jeg tror det der er mest inspirerende ved hende er hendes proces, som hun deler ud af på bloggen. Hun er meget intuitiv i sin tilgang.
Jeg ved ikke hvem kunstneren bag dette broderi er. Jeg har fundet det på Pinterest. Jeg synes det er en lækker komposition, og jeg kan godt lide farvevalget og brugen af stoffarve under broderiet.
Jeg ved heller ikke hvem der har lavet dette broderi, men det fanger mit øje. Det er vist det eneste af de 10 broderier, der bruger den teknik hvor farverne blandes over i hinanden (jeg er så dårlig til navnene på stingene). Det er ellers er teknik jeg synes giver et flot resultat. Også her arbejdes der i flader og så sker der noget indenfor fladen.

Hvis jeg skal konkludere noget på baggrund af de 10 kunstnere/broderier ovenfor, så må det være:

Jeg kan godt lide en kombination af vildskab og kontrollerede flader. Det må gerne være legende, fabulerende, stramt i sit udtryk. En slags kontrolleret kaos. Intet af det jeg har fremhævet er broderet på hele stoffladen. Ligesom med mine tegninger kan jeg godt lide at baggrunden, stoffet såvel som papiret, kan ses. Det skaber en lethed. Jeg er ligeglad med perspektiv, eller ihverfald korrekt perspektiv. Jeg kan godt lide det inviterer til at blive rørt ved og så betyder farverne virkelig meget. Jeg synes Adrianna Torres’ teknik er imponerende, men realistisk set er jeg nok for utålmodig til selv at arbejde på den måde. Jeg kan også godt lide Bonnie Sennotts intuitive arbejdstilgang, men jeg tror jeg skal sætte mig nogle mere definerede rammer for det jeg laver, da jeg ellers nemt bliver frustreret over det jeg laver. Det gælder både broderi og tegning.