Tid til at brodere igen

Jeg kan generelt kun jonglere med eet projekt ad gangen. Oktober handlede om at få bloggen op og køre. Her i første uge af november har jeg genoptaget broderi. Og ligesom med fotografering og dét at bruge mit kamera, der kræver jeg bruger det løbende, da jeg ellers glemmer hvad jeg har lært mig selv, ja så er jeg også nødt til at genopfriske broderisting. Det er lidt træls at starte forfra hele tiden, netop fordi jeg ikke er så god til at fokusere på flere projekter på een gang, men det er en af grundene til, at jeg har startet bloggen her. Så er jeg bl.a. løbende ‘tvunget’ til at bruge mit kamera sideløbende med andre projekter.

Det er jo heller ikke helt rigtigt, at jeg skal starte forfra hver gang. Jeg skal genopfriske det hver gang. Og mit håb er, at for hver gang jeg genopfrisker noget, så sidder det lidt bedre fast. Jeg har endnu engang lavet en prøve med de sting, jeg tror jeg kommer til at bruge mest. Jeg laver sådan en prøve hver gang jeg genoptager broderi og når jeg så tager den frem og kigger på stingene, har jeg både glemt hvad de hedder og hvad jeg gjorde. Men jeg giver ikke op.

Jeg forsøger både at lære at broderi via danske og engelske ressourcer, hvilket godt kan give nogle sprogudfordringer, for kært sting har mange navne. Men jeg skal ikke tiltale stinget, jeg skal bare brodere det, så det går nok.

Denne gang har jeg suppleret mit almindelige DMC broderigarn med perlegarn i flere størrelser, tyk uld og mohair for at arbejde med mere struktur og større variation i udtryk. For mig handler broderi i høj grad om det taktile, dét at røre ved både materialerne og det færdige værk. Det tror jeg faktisk jeg vil have mere i tankerne ifht fremtidige projekter. Værdien af det taktile.

Første broderiprojekt handlede dog mest om at komme i gang igen og øve mig i at brodere flader. Jeg er ok tilfreds med resultatet, men næste projekt skal være større og ikke bare en lille afsluttet ring. Jeg kunne godt tænke mig at broderi – modsat mange af mine tegninger som jeg ofte kan gøre færdige på en dag eller to – er noget jeg løbende går til og fra og som tager tid at færdiggøre. Jeg vil gerne gøre broderi til et ‘al tid i verden-projekt’, måske på 1 x 1 meter?

Det er en af mine tegninger jeg har broderet. Det kræver øvelse at omsætte en tegning til broderi, synes jeg, og jeg er kun lige begyndt på at finde et udtryk, jeg synes passer til mine tegninger i broderiform. Jeg er altid videre i tankerne før et projekt er færdigt. Det er lidt træls med en hjerne, der på samme tid både løber foran og er bagud, men jeg forsøger at blive ven med min virkelighed.

Af broderi-ressourcer bruger jeg i øjeblikket:

Karen Marie Dehns basis-videoer på Youtube: https://youtu.be/oUHz8Dob-UU

Domestika kursus i ‘raised embroidery’ af Adriana Torres: https://www.domestika.org/en/courses/711-introduction-to-raised-embroidery

A year of embroidery: https://www.saxo.com/dk/a-year-of-embroidery_yumiko-higuchi_paperback_9781611804720